top of page

Yuan Qigong

Yuan Qigong -harjoitus yhdistää mielen, hengityksen ja kehon kauniilla tavalla. Fyysiset liikkeet ovat helppoja ja yksinkertaisia tehdä, jolloin jää tilaa hengityksen ja mielen ohjaukselle. Vaikeinta harjoittelussa luultavasti on olla suorittamatta sitä, vaan antautua sulavaan ja luonnolliseen liikkeeseen. 

Harjoitukset sopivat kaikenikäisille. Ne tehdään pääsääntöisesti seisten, mutta ne onnistuvat myös istuen, tai jopa makuuasennossa ja vain liikettä kuvitellen. Tietoisuuden osuus harjoittelussa on suuri; tietoisuudella tuodaan hengitys ja keho samaan rytmiin ja rauhoitutaan. 

Yuan Qigong vahvistaa Sydämen viittä perusominaisuutta: Luottamusta, Avoimuutta, Rakkautta, Kiitollisuutta ja Gongjingiä eli äärimmäistä Kunnioitusta ja Nöyryyttä. Näiden ominaisuuksien vaaliminen ja vahvistaminen arkielämässä tuottavat syvällistä ja kestävää hyvinvointia.  

Usein ensimmäisen harjoittelukerran jälkeen ihmiset ovat hämmästyneitä siitä, miten nopeasti aika on kulunut. He kuvaavat myös oloaan rennoksi, ja useamman harjoittelukerran jälkeen he pystyvät erittäin selkeästi huomaamaan harjoituksen syvemmät vaikutukset.

IMG-20221022-WA0023.jpg
Yuan Qigong: About

Usein kysyttyä

Mitä Qigong on?

Qigong on kiinalaiseen hoitoperinteeseen kuuluva harjoitus, missä yhdistetään liike, hengitys ja mieli/tietoisuus. Tarkoituksena on saada kaikki kolme liikkumaan samaan tahtiin, josta seuraa rentoutunut ja keskittynyt olo. Tällöin kehon energia pääsee virtaamaan vapaasti ja vahvistuu; nämä ovat kiinalaisen perinteen mukaan perusedellytykset hyvälle terveydelle.

Mihin qigong auttaa ja mitä se vaatii minulta ”onnistuakseen”?

Qigong auttaa, kun energia on jumiutunut mieleen tai kehoon eli sinulla on vaikka kipuja, tai ajatukset kiertävät kehää, ne eivät rauhoitu ja aiheuttavat näin lisäongelmia. Harjoitusten myötä keskittymiskyky lisääntyy, ajattelu selkeytyy, mieli rauhoittuu ja ajattelu laajenee, jolloin on helpompi nähdä useampia näkökulmia asioihin. Kehon rauhoittumisen myötä kaikki elintoiminnot rauhoittuvat, rauhallinen ja virtaava liike kuljettaa energiaa lempeästi läpi jumiutuneiden kohteiden ja näin kiputuntemukset helpottuvat.
”Onnistuminen” on kun olet itsesi kanssa. ”Onnistuminen” on kun pystyt unohtamaan itsesi tarkkailun ja sen että pitäisi onnistua jotenkin. Onnistuminen on se, kun alat tekemään harjoituksia ja sallit itsellesi sen hyvän olon, joka niistä tulee.

Mitä energia on ja miten saada se liikkeelle? Miten sitä liikutetaan? Miten sen voi tuntea?

Energia on peruskäsite kiinalaisessa hoitoperinteessä. Se on jotain, mikä on kaikkialla, jotain mitä voi nähdäkin, mutta helpommin sen voi vain tuntea. Jos hankaat kämmeniäsi yhteen, ja viet ne hiukan kauemmas toisistaan, saatat jo tuntea energian kertyneen niiden välille. Jos et, voit hiukan pyörittää kämmeniä eri suuntiin, jolloin energiavire tuntuu paremmin – tätä on energia. Jos et sitä heti tunne, ei kannata huolestua.
Harjoituksissa päätavoite ei ole ”tuntea” energiaa sen kummemmin, harjoituksen hyvyys ei perustu siihen – jossain vaiheessa vain alat oppia miltä virtaus tuntuu, ja ymmärrät että se on itse asiassa tuntunut aina, mutta emme vain osaa kiinnittää siihen huomiota.
Qigong-harjoitukset siis ovat energian liikuttamis- ja vahvistamisharjoituksia. Tekemällä liikkeitä fyysisesti ja mielen / tietoisuuden avulla, liikutamme energiaa.

Miten pääsen alkuun? Tarvitaanko aina ohjaaja?

Alkuun pääsee tekemällä. Youtubestakin löytyy erilaisia qigong-videoita, joiden avulla voi tunnustella liikkeitä. Ohjaajan ohjauksessa todennäköisesti harjoituksesta tulee syvempää, ja selkeämpää, ja erityisesti kokonaisvaltaisempaa. Liikkeet on helppo oppia fyysisesti, mutta sisäisen yhteyden löytyminen usein vaatii aikaa; harjoituksia on hyvä tehdä kotona vaikka kävisikin ohjatuilla tunneilla.

Pitääkö sitoutua johonkin ”aatteeseen” kun aloittaa qigong-harjoitukset?

Ei ainakaan minun ohjauksen myötä. Qigong-harjoitukset ovat terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä ja ne syventävät itsetuntemusta. Harjoitusten myötä opit sitoutumaan itseesi.

Yuan Qigong: FAQ
bottom of page