top of page
Search
  • Milla Suvikannel

Vahva, vaikuttava ja vakuuttava

Aika haluttu ominaisuussetti useammassa tilanteessa… Miten tulla sellaiseksi?


Tai mikä on sinun tapasi olla vahva, vaikuttava ja vakuuttava?Voimme ylläpitää tiettyjä asentoja ja tapoja, jotka tulkintamme mukaan ilmaisevat haluttuja ominaisuuksia, ja sehän on samalla noiden ominaisuuksien harjoittelua. Esimerkiksi, "Jos pidän rintaani ja leukaani pystyssä, se saa minut tuntemaan itseni vahvaksi ja itsevarmaksi". Itse käytän juuri tätä tapaa hakiessani uusia ominaisuuksia käyttööni. Siinä kohdassa, kun minua jännittää joku tilanne eli en tunne itseäni vahvaksi, vaikuttavaksi ja vakuuttavaksi, harjoittelen sitä kuvittelemalla tilannetta.


Kuvittelun myötä pääsen kiinni siihen jännityksen tunteeseen, jatkan kuvittelua ja jännityksessä oloa, mutta pyrin keskittymään koko ajan kehoni rentouttamiseen. Opettelen ja harjoittelen rauhan oloa tilanteessa, joka lähtökohtaisesti jännittää minua. On helpompi keskittyä vain kehon rentouteen ja rentouttamiseen sen sijaan, että kertoisin itselleni ettei tarvitse jännittää, koska ainakin minun kehoni elää silti omaa elämäänsä, eikä useinkaan usko vakuutteluani.


Kehomielikuvien lisäksi käytän sekä itselläni että asiakkaillani myös tilanteen analysointia auttaakseni siirtymään jännityksestä varmuuteen. Pohdinnan kohteita tällöin voisivat olla seuraavanlaiset kysymykset; ”Aiheuttavatko jännitystä yleisössä olevat ihmiset?” ”Jos joku tietty ihminen olisi poissa, olisiko oloni helpompi?” ”Enkö tiedä asiaani tarpeeksi hyvin; onko se todellinen tieto, vai onko se vain osa perfektionismiani?” ”Pelkäänkö että ääneni tärisee, tai puhun sekavasti?"


Jos saan kiinni mistään näistä vinkeistä, on aina helpompi auttaa tilannetta sellaiseksi, että minulla olisi parhaat mahdolliset edellytykset nauttia siitä ja jopa harjoittaa vakuuttavuuttani vielä lisää aidossa tilanteessa.


Toffe ja Feldenkrais-menetelmä (www.lyhti.fi) luottavat kehoon! Siihen, kuinka kehon asennon muutoksen myötä muutos tapahtuu myös mielessämme. Olipa ongelma tai haasteemme mikä tahansa, Feldenkrais-ammattilainen katsoo asentoasi, tekee omat huomionsa siitä, hakee muutosta asentoon, ja kuulee miten asiakas muutoksen jälkeen kokee olonsa. Tämä on niin fiksu menetelmä!!!! Varsinkin meidän äly- ja ajatteluorientoituneessa maailmassa. Kehoa et voi huijata ja Feldenkrais-menetelmän avulla kehon viestit mieleen menevät sellaista reittiä pitkin, ettemme omalla ajattelullamme pääse kovin helposti sotkemaan niitä.


Feldenkrais-tunnin jälkeen on aina yhtä jännittävää nousta hoitopöydältä ylös, omaan vapaaseen seisomiseen ja askelten ottamiseen. Miten erilaiselta kehon kannattelu tuntuukaan ja miten kevyet askeleet ovatkaan. Tunne on kuin tutustuisi uuteen omaan kehoon; "Ai näinkin voivat jalkani toimia", "Ai näin kevyeltä askel tuntua".Minulle tietynlaisesta liikkumisesta seuraa aina mielikuvia, kuten "tuntuu kuin olisin tanssija, kun askel on niin kevyt ja keho liikkuu kokonaisvaltaisesti". Samalla mielikuvalla liitän kokemusta muistiini, ja jatkossa muistutan itseäni "liikkumaan kuin tanssija". Tähän mielikuvaan tarttuessani automaattisesti niskani hakee tietynlaisen suoruuden, lantioni liikkuu vapaammin ja askeleet ovat kevyemmät.


Voisiko joku vastaava mielikuva toimia sinulla? Mikä asento ja mikä mielikuva sinulla tulee itsestäsi mieleen, kun olet vahva, vaikuttava ja vakuuttava?
72 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page